Se haasteellinen yläkoulu

Valitetaan että teinarit eivät tee mitään, polttelevat tupakka ja hengailevat jossain kännykän näyttöä tiiraillen. Mutta mitä muutakaan niillä olisi? Perusyläkoulu on tylsempi kuin vankila, pihassa mahdollisesti joku vanha koristeline ja loputtomasti betonia ja asfalttia. Näitten koululaisten kouluympäristöönkin pitäisi satsata jotta he innostuisivat ja aktivoituisivat myös välituntien aikana. Antaisi enemmän mahdollisuuksia ...more »

Pelillinen oppiminen

"Pelissä oppiminen on aina oikea-aikaista ja toimintatilanteessa tarpeeseen kytkeytyvää." sanoo @fransmayra - ja noin se juuri on!

Tehdään yksi peli-idea.

Campaign: VISIOn rakentelua

Tuntijakoon väljyyttä?

Olen varsin ihastunut Pasi Sahlbergin ideaan koulun tuntijaosta. Voisiko meillä olla koulupäivä jaettu siten, että aamun tunnit olisivat "teknisempää" harjoittelua ja reaaliaineita, kuten matikkaa ja äikkää, tarkkaa hienomotoriikkaa. Toinen puoli päivästä olisi omistettu erilaisille projekteille ja luoville hommille. Jotenkin itseä välillä tympäisee tämä 45 min pätkissä tapahtuva opetus, jota on joskus tosi vaikea venyttää ...more »

Opettajat mukaan suunnittelemaan omaa TVT -koulutusta

Meillä opettajille on järjestetty aika runsaasti TVT -koulutusta ulkopuolisilla asiantuntijoilla ja omin voimin. On kartoitettu osaamista ja kyselty minkälaista koulutusta olisi hyvä olla. Silti tuntuu, että järjestetty koulutus ei kohtaa opettajia. Nyt kokeillaan palvelumuotoilua eli otetaan koulutettavat mukaan suunnittelemaan koulutuksen sisältöä ja järjestämistapaa.

Kartasto-ohjelma

Sellainen ohjelma olisi todella hyvä, jossa voisi zoomata sekä paikassa että ajassa ja valita sen mitä "tasoa" tarkastelee (luonto, rajat, liikenne,...)

Perhefestari tms. yhteistyöpäivä

Voisiko Protokoulussa mallintaa PopUpKoulun tavaan tehdä yhteistyötä koti-koulu -toiminnan rungoksi? Alla uranuurtajiin ideointia:y

"Miksi koti/koulu-yhteistyön pitää nähdä kokoustamisena ja muodollisena vaikuttamisena. Peruspointtina on että tehdään yhdessä, pidetään hauskaa eikä pönötetä ja ylipinnistellä." -http://buzz.fi/paulaharju/perhefestarit/

Kansainvälistyminen

Opettaja on aika yksinäinen omassa luokassaan, välillä ei edes kerkeä opettajien huoneeseen hakemaan happea ja tukea tuntien välillä. Ei tiedetä kaikesta hyvästä mitä tehdään omassa koulussa saati kunnassa tai maassa. Ei myöskään saada perspektiiviä omaan tekemiseen. Cimon kautta tehty studyvisit avasi minun silmät sille mitä tehdään hyvin meillä ja mitä muissa maissa. Tekee hyvää koululle lähettää opettajat kansainvälisyysprojekteihin ...more »

Suoran palautteen antaminen

Koko kouluyhteisö mukaan harjoittelemaan suoran palautteen antamista ja vastaanottamista. Käyttäytyminen ammatilliseksi. - via https://twitter.com/NieminenArto

Kokouksista oppimistilaisuuksia

Kokouskäytännöissä hyödynnetään yhteisen tiedonrakentelun välineitä, ideointia ja äänestämistä sähköisesti, vertaispalautteen antamisen harjoittelua jne. - kaikkea sitä, mitä opettaja voi käyttää myös ryhmänsä kanssa aktivoidakseen ja osallistaakseen ja kehittääkseen taitoja. Omakohtainen oppijakokemus rohkaisee kokeilemaan asioita myös opettajan roolissa.

Campaign: VISIOn rakentelua

Tieteistä ja taiteista valinnaisia muttei perustaidoista

Oppiaineiden uusi jako 1. pakollisiin aineisiin -> osuutta pienennettäisiin selvästi, ja sisältöä siirrettäisiin tiedoista taitoihin 2. pakollisiin valinnaisiin -> ainevalikoima, josta pakko valita jotakin, jonka tunnille menee; tieteet ja taiteet, lajiteltu suuriin kategorioihin, kuten luonnontieteet, ihmistieteet.. 3. valinnaisiin valinnaisiin -> koulupäivän jälkeen valittavaa toimintaa (kotiinmenon sijasta), kuten ...more »