VISIOn rakentelua

"Kehittämö" koulun sisässä

Voisiko meillä olla koulun sisäinen kehitysyksikkö, pieni määrä ihmisiä joka pohtisi opettajien puolesta hyviä toimintatapoja ja uusia käytänteitä, ja sitten kouluttaisi opettajia - tai opettajia ja oppilaita yhtä aikaa. Kehitysporukalle voisi myös heittää pedagogisia ongelmia ja pyytää heitä kehittämään ratkaisuja. Kehitysporukassa voisi olla sekä opettajia että muita "pedagogisia visionäärejä".

Mentorikoulut

Joka kuntaan pitäisi luoda "mentorikouluja" jotka kulkevat kehityksen kärjessä ja jotka sitten jakavat ja tukevat muita kun he ottavat käyttöön hyviä käytänteitä.

- via https://www.facebook.com/niklas.lackstrom

Oppijan näkökulmasta arviointi on koulun keskeisin asia. Ikävä kyllä arviointi voi olla oppilaan näkökulmasta kaikkea muuta kuin läpinäkyvää; epäselviä tuntiaktiivisuusbonuksia, mielivaltaa ja ankeita kokeita siellä kaukana jossakin. Arviointi voisi olla myös pelillistä, läpinäkyvää ja läsnä joka tunnilla. Itselläni on muutamia kokeiluita tästä menossa parhaillaan todella hyvillä tuloksilla. Kun oppilas ymmärtää arvioinnin, ...more »

Oppiaineksen vähentäminen; pois koeviikot ja jaksojärjestelmä

Ehdoton edellytys syvempään oppimiseen ja taitojen lisäämiseen on opiskeltavan aineksen vähentäminen aineittain (ainakin reaaliaineissa). Olisi myös kyseenalaistettava jaksojärjestelmä ja koeviikot.

- via https://www.facebook.com/kari.rajala

Opettajilla on tunnetusti tuskaa omien TVT taitojen kanssa. Materiaalia on kyllä tarjolla, esim opetusvideoita, mutt ane eivät tahdo kohdata opea tai materiaali on vaikeasti löydettävä. Myös runsaudenpula vaivaa. Tulipa mieleen ajatus (raakaversio) portaalista, josta opettaja voisi vastaamalla muutamiin kysymyksiin saada tulokseksi juuri hänen tarpeisiin sopivan oppimispaketin. Esim. ope haluaisi sähköisen oppimisympäristön ...more »

Suoran palautteen antaminen

Koko kouluyhteisö mukaan harjoittelemaan suoran palautteen antamista ja vastaanottamista. Käyttäytyminen ammatilliseksi. - via https://twitter.com/NieminenArto

Kokouksista oppimistilaisuuksia

Kokouskäytännöissä hyödynnetään yhteisen tiedonrakentelun välineitä, ideointia ja äänestämistä sähköisesti, vertaispalautteen antamisen harjoittelua jne. - kaikkea sitä, mitä opettaja voi käyttää myös ryhmänsä kanssa aktivoidakseen ja osallistaakseen ja kehittääkseen taitoja. Omakohtainen oppijakokemus rohkaisee kokeilemaan asioita myös opettajan roolissa.

VISIOn rakentelua

Tieteistä ja taiteista valinnaisia muttei perustaidoista

Oppiaineiden uusi jako 1. pakollisiin aineisiin -> osuutta pienennettäisiin selvästi, ja sisältöä siirrettäisiin tiedoista taitoihin 2. pakollisiin valinnaisiin -> ainevalikoima, josta pakko valita jotakin, jonka tunnille menee; tieteet ja taiteet, lajiteltu suuriin kategorioihin, kuten luonnontieteet, ihmistieteet.. 3. valinnaisiin valinnaisiin -> koulupäivän jälkeen valittavaa toimintaa (kotiinmenon sijasta), kuten ...more »

KidsHackday tai vastaava

Oppiminen on jo avointa, voi etsiä mitä haluaa ja kysyä niin tietoa kuin kokemuksia.

Käsin tekeminen ja tutkiminen ei ole vanhanaikaista, vaan entistä tärkeämpää.

Voitaisiinko tuoda kouluun tällaiset HackDay-tapahtumat, jossa saisi tutkia ja kokeilla kaikenlaista?

http://kidshackday.com on hyvä esimerkki.

Kaikki hacklab'it ja makerspace't myös, noilla hakusanoilla löytyy.

Joustavat vuosiluokat

Yksilöllisen etenemisen mahdollistaminen mietityttää monia nyt. Kevyt ratkaisu alakoulussa ainskin, puuttumatta luokallisuuteen voisi olla: - ydinaineet äikkä, matikka, enkku palkitetaan niin, että esi-1-2 ja 3-6 luokilla esim, matikka on siinä yhtä aikaa kaikilla luokka-asteilla (esim siis 3a, 4a, 5a, 6a) - oppilas, joka omasta, huoltajan ja mielestä pystyy opiskelemaan ylemmän vuosiluokan mukana joko kaikki tai osan ...more »

Kartasto-ohjelma

Sellainen ohjelma olisi todella hyvä, jossa voisi zoomata sekä paikassa että ajassa ja valita sen mitä "tasoa" tarkastelee (luonto, rajat, liikenne,...)