VISIOn rakentelua

"Kehittämö" koulun sisässä

Voisiko meillä olla koulun sisäinen kehitysyksikkö, pieni määrä ihmisiä joka pohtisi opettajien puolesta hyviä toimintatapoja ja uusia käytänteitä, ja sitten kouluttaisi opettajia - tai opettajia ja oppilaita yhtä aikaa. Kehitysporukalle voisi myös heittää pedagogisia ongelmia ja pyytää heitä kehittämään ratkaisuja. Kehitysporukassa voisi olla sekä opettajia että muita "pedagogisia visionäärejä".

"Oman oppimisen omistamisen" opetusmalli kaikkiin aineisiin

Pekka Peura on homman uranuurtaja matematiikassa: http://maot.fi/ Jaana Perkinen on toteuttanut samaa luokanopena: http://hetkia-alakoulussa.blogspot.fi/ Nyt uuden avauksen teki Rita Keskitalo: http://openbiomi.com/2014/02/08/uusi-oppiminen-lisaa-vapautta-ja-vahentaa-pakkoa/ LUODAAN malli, jonka avulla - KUKA tahansa OPETTAJA - MISSÄ tahansa AINEESSA Voi rakentaa oppimiskokonaisuuden, joka rakentuu 3O:n mallille (Oman ...more »

Kansainvälistyminen

Opettaja on aika yksinäinen omassa luokassaan, välillä ei edes kerkeä opettajien huoneeseen hakemaan happea ja tukea tuntien välillä. Ei tiedetä kaikesta hyvästä mitä tehdään omassa koulussa saati kunnassa tai maassa. Ei myöskään saada perspektiiviä omaan tekemiseen. Cimon kautta tehty studyvisit avasi minun silmät sille mitä tehdään hyvin meillä ja mitä muissa maissa. Tekee hyvää koululle lähettää opettajat kansainvälisyysprojekteihin ...more »

Se haasteellinen yläkoulu

Valitetaan että teinarit eivät tee mitään, polttelevat tupakka ja hengailevat jossain kännykän näyttöä tiiraillen. Mutta mitä muutakaan niillä olisi? Perusyläkoulu on tylsempi kuin vankila, pihassa mahdollisesti joku vanha koristeline ja loputtomasti betonia ja asfalttia. Näitten koululaisten kouluympäristöönkin pitäisi satsata jotta he innostuisivat ja aktivoituisivat myös välituntien aikana. Antaisi enemmän mahdollisuuksia ...more »

Opettajilla on tunnetusti tuskaa omien TVT taitojen kanssa. Materiaalia on kyllä tarjolla, esim opetusvideoita, mutt ane eivät tahdo kohdata opea tai materiaali on vaikeasti löydettävä. Myös runsaudenpula vaivaa. Tulipa mieleen ajatus (raakaversio) portaalista, josta opettaja voisi vastaamalla muutamiin kysymyksiin saada tulokseksi juuri hänen tarpeisiin sopivan oppimispaketin. Esim. ope haluaisi sähköisen oppimisympäristön ...more »

Joustavat vuosiluokat

Yksilöllisen etenemisen mahdollistaminen mietityttää monia nyt. Kevyt ratkaisu alakoulussa ainskin, puuttumatta luokallisuuteen voisi olla: - ydinaineet äikkä, matikka, enkku palkitetaan niin, että esi-1-2 ja 3-6 luokilla esim, matikka on siinä yhtä aikaa kaikilla luokka-asteilla (esim siis 3a, 4a, 5a, 6a) - oppilas, joka omasta, huoltajan ja mielestä pystyy opiskelemaan ylemmän vuosiluokan mukana joko kaikki tai osan ...more »

Opetellaan ideointia koulussa

Luin tämän juuri äsken:

Miksi emme tee ja harjoittele tällaista tietoisesti? No moni harjoitteleekin, omissa oloissaan, harrastusporukassa tai jossain Hacklab-jutussa. voisiko tällaista toteuttaa koulussa kaikkien kanssa?

Opetella olemaan kekseliäs ja kokeilemaan uusia tapoja tehdä, paremmin, helpommin, eri tavalla? Koko elämän alueella

KidsHackday tai vastaava

Oppiminen on jo avointa, voi etsiä mitä haluaa ja kysyä niin tietoa kuin kokemuksia.

Käsin tekeminen ja tutkiminen ei ole vanhanaikaista, vaan entistä tärkeämpää.

Voitaisiinko tuoda kouluun tällaiset HackDay-tapahtumat, jossa saisi tutkia ja kokeilla kaikenlaista?

http://kidshackday.com on hyvä esimerkki.

Kaikki hacklab'it ja makerspace't myös, noilla hakusanoilla löytyy.

Oppiaineksen vähentäminen; pois koeviikot ja jaksojärjestelmä

Ehdoton edellytys syvempään oppimiseen ja taitojen lisäämiseen on opiskeltavan aineksen vähentäminen aineittain (ainakin reaaliaineissa). Olisi myös kyseenalaistettava jaksojärjestelmä ja koeviikot.

- via https://www.facebook.com/kari.rajala