IDEA tai aihio siitä, miten oppimista voisi kehittää paremmaksi

Opettajien TVT koulutus

Opettajilla on tunnetusti tuskaa omien TVT taitojen kanssa. Materiaalia on kyllä tarjolla, esim opetusvideoita, mutt ane eivät tahdo kohdata opea tai materiaali on vaikeasti löydettävä. Myös runsaudenpula vaivaa. Tulipa mieleen ajatus (raakaversio) portaalista, josta opettaja voisi vastaamalla muutamiin kysymyksiin saada tulokseksi juuri hänen tarpeisiin sopivan oppimispaketin. Esim. ope haluaisi sähköisen oppimisympäristön avulla tehdä projektiohjeet ryhmälle, kansion palautukseen ja sähköisen testin. Portaalissa olisivat kysymykset, joihin lisään open vastaukset. 1. Mitä haluat tehdä? -->Käyttää sähköistä oppimisympäristöä 2. Mikä oppimisympäristö koulussa on käytössä? -->Moodle. 3. Rastita asiat, jotka haluat tehdä. -->Palautuskansio, ohjeet oppilaalle, sähköinen testi . Näiden avulla järjestelmään tagatuista ohjeista muodostuu opettajalla sopiva paketti, eikä hänen tarvitse katsoa kaikkia Moodlea koskevia ohjeita.

Tags

Submitted by

Stage: Active

Feedback Score

5 votes
Idea#29

Idea Details

Vote Activity

 1. Upvoted
 2. Upvoted
 3. Upvoted
 4. Upvoted
 5. Upvoted

Similar Ideas [ 4 ]

Events

 1. The idea was posted

Comments

 1. Comment
  Niklas Läckström

  Meillä on työn alla opettajan portaali tuonne uuteen pedanettiin missä osa noista varmaan tulisi hoidettua. Nyt vaan aika ei ihan riitä työstämään sitä... Mutta kunhan se valmistuu ja neuvottelut pedanetin kanssa on valmiina niin voi olla että se menee yhteiseen jakoon ja silloin siitä voi tiedottaa täälläkin.

 2. Comment
  rongas.anne

  Samaan suuntaan kulkevat ajatukset ja askeleet muuallakin. Olisi hyvä pitää yhtä ja yhteyttä ja ideoida yhdessä, vaikka diversiteetti onkin hyväksi. Tervetuloa mukaan Oppipullautin-konseptin kehittelykeskusteluun FB:ssä (luodaan muitakin paikkoja, jos toivotaan, kaikkihan eivät ole FB:ssä) https://www.facebook.com/groups/oppipullautin/

  Oppipullautin liittyy AVO2-jatkohankkeeseen, AVOn perusidea on oppimista tukevan ja mahdollistavan avoimen sisällön ja toimintakulttuurin sekä verkostojen vahvistaminen. Oppipullauttimen kehittelyn päävastuussa on Otavan Opisto, jossa on viritelty myös samaan suuntaan vetävää Muljaattoria http://paja.internetix.fi/muljaattori/ jonka tavoitteena on auttaa opettajaa luomaan henkilökohtaisen täydennyskoulutuspolun tai paketin itselleen. Myös Etäopetuksen koordinaatiohanke on kehitellyt vastaavantyylistä toimintaa eli Etäopetuskonetta https://info.edu.turku.fi/etaopetus/et%C3%A4opetuskone

 3. Comment
  lailabrocker

  Meillä kokeillaan sitä, että opettajat opettavat toisiaan matalan kynnyksen pienimuotoisissa digituunauspajoissa. Yhden apsin tai minkä tahansa digijuttuun sopivan jutun opettaminen noin kolmelle opettajalle sopii kuvioon. Maksetaan pari opetustuntia. Ei ole kallista, kaikille tulee hyvä mieli ja osaaminen saadaan jakoon.

 4. Comment
  Niklas Läckström

  Voi olla että sohaisen herhiläispesään mutta kun jo nykyisessä opsissa sanotaan että oppilaan pitää saada käytää tvt:tä vähintään tunnin verran viikossa niin eikä se silloin ole opettajan vastuulla hoitaa itsensä sellaiselle tasolle että omasta puolesta voi opettaa opsin asettamalla tavalla? Oletko pätevä opettaja jos et pysty ja pitääkö sinulla silloin olla täysi palkka? Vertailen vaan koulunkäyntiavustajen pakettia missä vähennetään 5% palkasta jos heillä ei ole muodollinen pätevyys. Nuo porkkanamenetelmät ovat tietysti se eka askel mutta olisi ihan ok jos taustalla olisi joku keppikin.

 5. Comment
  Opa Ope

  Niklas viittaa tuossa Porvoon kunnalliseeen OPS:aan jossa se tunnin minimi on kirjattuna. Tosin tuommoinen pitäisi olla miniminä kaikkialla, mielestäni. Pätevyyksiä kun tutkii muualla maailmalla, tulee kylmä hiki. Meillä pitäisi olla kyllä jonkinlaiset kompetenssit opettajillakin.

 6. Comment
  Mikko Muilu

  Tuon voisi hoitaa verkossa omaan tahtiin ja palkita teko yhtenä VESOpäivänä. Työt / osaamisen mittaamisen voisi tehdä esim koodaustunnin tyyliin, jossa joku (koulun tvt-vastaava) vahtii kaikkien tekemät tehtävät ja hoitaa kohdennettua koulutusta sitä kaipaaville.

 7. Comment
  rongas.anne

  Kuinkas nyt unohtuikaan mainitsematta Sooc.fi http://www.sooc.fi/ eli tuosta olisi tarkoitus tulla palvelu, jossa ope kokoaa itseopiskelupaketin niistä some/tvt-asioista, joita haluaa oppia. SOOC on mukana ITK-päivillä http://www.itk.fi/2014/ohjelma/foorumi/629

  Sitten on kansainvälinen videokoulu Lynda.com, joka on todella huipusti laadittu.

  Comments on this comment

  1. Comment
   Janne Korsimo ( Idea Submitter )

   Kävin Sooc.fi sivuilla. Hurraa Anne, todella hyvä malli :)

   Innostuin erittäin paljon. Olisikohan mahdollista, että noihin saisi vielä metatietoja, joilla voisi tehdä hakuja. Paketteja voisi rakentaa ympäri Suomea henkilöt, jotka koulutuksia kunnassa muutenkin järjestävät. Juuri olen rakentamassa Ruskon opeille pieninä palasina TVT-koulutuspaketteja. Vaikka niiden koulutukset ovatkin livenä, tällainen Sooc kuvaus olisi silti paikallaan. Osa opeista pystyisi siitä käymään kurssin omatoimisestikin. Oikein hyvää välinettä pakettien kuvaukseen ja koulutuspaketin tilaamiseen en ole keksinyt. Toteutan sitä O365 kyselytyökalulla, esimerkiksi O365:stä http://urly.fi/cxG . Mutta ei se oikein hyvä ole. Tällainen pitäisi saada tulevaan opetuspilveen. Ja kirjautumalla pilveen saisi lisäpalveluja, kuten esim. kerättyä omia koulutuspaketteja "Omat paketit" listalle, tilattua paikalliselta kouluttajalta pakettiin kuuluvan live koulutuksen, jos se on mahdollista jne jne.

 8. Comment
  lailabrocker

  Tosi hieno tämä sooc! Selkeä ja innostava jo ulkonäöltään. Sekin on kiva, että kyse on lyhyistä opetuksista, se madaltaa kynnystä tutustua aiheeseen.

 9. Comment
  rongas.anne

  Minäpä kutsun SOOC:in ideanikkarit mukaan tänne jatkokehittelemään!

 10. Comment
  jere.rinne

  Hei och hoi, kiitos sooc -sivuston mukaan ottamisesta tänne! Jannen ajatus siitä, että paketteja ja sisältöjä voisi rakennella kuka vaan on ollut mielessä, vielä ei olla muka keretty tekemään asialle mitään. Metatietoja voisi miettiä osin siinä samassa nipussa, joku peruskartta niille olisi paikallaan.

  Kerran ollaan ehditty kokeilla myös saman suuntaista kuin Ruskolla olette tekemässä, eli ohjattuna sivustolla olevaan materiaaliin perustuvaa kurssia. Sille olisi varmasti enemmänkin tilausta. Erityisesti jos alku olisi kaikille muuta kuin kylmään veteen tippumista, niin saattaisi inspiroitua silloin tällöin itsenäisesti yksin tai pienessä ryhmässä tekemään muutakin tuolta.

  Mutta porukoihin siis pääsee mukaan juuri sen verran kuin haluaa ja pystyy, parasta olisi kun saataisiin tasaisesti kehittyvä, kasvava ja kestävä tapa tuottaa ja toimia!

  Comments on this comment

  1. Comment
   Janne Korsimo ( Idea Submitter )

   Moi Jere

   Olisko mahdollista ihan saada tunnarin, joilla pääsee rakentamaan paketteja? Yritän nyt ensin tehdä kyselyt Ruskon opeille, jotta saan tietoa paljonko koulutusta ja minkälaista paketteja tarvitaan (veikkaus, että paljon :)). Ajattelin, että ensin voisin tuoda pakettiaihiot näkyville ja rakentaa niitä pikkuhiljaa. Ja hienoa tietty olisi, jos paketin tekijä voisi antaa oikeudet toisille käyttäjille muokkaamiseen, eli paketteja voisi rakentaa yhdessä, esim. opetusvideolinkkien yms. muodossa. Turussa on tämän kaltainen hankekin menossa, http://blog.edu.turku.fi/digipolut/. Ai , kun tämä sopisi siihenkin. Pitääpä Paakkisen Jouni myös kutsua tähän. Siten lähestyisin asiaa vielä Kuumakuntien agenttiajattelun kautta, lisätietoa täällä https://sites.google.com/site/innostavaa/home . Eli kutsunpa myös Nissisen Terhin. Ajattelin, että Soocissa kuvauksen lisäksi olisi tieto alueella toimivasta live-kouluttajasta (Agentti), jolloin reksi / pieni opeporukka voi koulutuksen tilata myös livenä omaan kouluun. Palvelussa olisi tilausnappi, josta tieto menisi suoraan kouluttajalle (tai koulutusten koordinaattorille, kuten Kuumakunnissa). Ja alueelliset kouluttajat voisivat lisätä nimensä+paikkakunnan Soocin pakettiin.

 11. Comment
  lailabrocker

  Meillä on ollut sellainen ajatus, että rakennetaan ammatillisen koulutuksen opiskelumateriaalit avoimeen ympäristöön ja niitä käyttäen tehdään ohjatut kurssit. Tämä kommentti ei varmaan kuulu tänne, mutta oli kiva löytää sama ajatus täältä ;>

  Comments on this comment

  1. Comment
   jere.rinne

   Kuuluu tai ei, mutta kokemuksia olisi hyvä vaihtaa. Olin viime viikolla Tulevaisuus haastaa oppimisen -tapahtumassa jutskaamassa ja työstämässä yhdessä erilaisia avoimia verkkokurssijuttuja. Sinne introa työstäessäni tajusin myös sen, kuinka haastava verkkoon on siirtää erityisesti oppimateriaalien osalta sellaista kokemuksellista motivaatiota kasvattavaa intohimoista tekemisen meininkiä (paitsi ehkä peleihin), jonka parhaimmillaan voi saada aikaan analogisesti. Helposti tuotetaan "vain" materiaalia, josta sitten opitaan. Tuon pohtiminen / ratkominen porukalla olisi kanssa hauskaa.

 12. Comment
  mikko.jordman
  ( Moderator )

  Terhi siirtyi stadiin :( joten ota yhteys Harri Luttinen - tai vaikka minä, olen KuumaTVTn virallinen propellihattu.

  Comments on this comment

  1. Comment
   Janne Korsimo ( Idea Submitter )

   Harmi, että menetitte hyvän työntekijän. Mutta onneksi hyviä jäi vielä jäljelle :) Oikeastaan Mikko minun ajatus on ylempänä Jerelle lähetetyssä kommentissa, eli yhdistetään Kuumakuntien agenttimalli, Sooc.fi ja Turun Digipolut-hanke. Ja voittaja on Suomi.

 13. Comment
  jere.rinne

  Janne, on mahdollista saada tunnarit hetikoht. Laita vaikka mailia mulle (jere.rinne at otavanopisto.fi), niin teen kun kykenen (hirvee vatsatauti päällä). Nostan tän ketjun muutenkin esiin ITK:ssa, tulkaa keskustelemaan joko tossa puheenvuorossa tai tavataan muuten jos ootte Aulangolla. Tää yhdistäminen vaikuttaa mitä mainioimmalta. Meillä on ajatuksena kanssa järkätä meidän apajan kautta ohjattuja (vs)-kursseja, ehkä se saadaan samaan nippuun vielä: http://apaja.otavanopisto.fi/

Add your comment