Oppijan näkökulmasta arviointi on koulun keskeisin asia. Ikävä kyllä arviointi voi olla oppilaan näkökulmasta kaikkea muuta kuin läpinäkyvää; epäselviä tuntiaktiivisuusbonuksia, mielivaltaa ja ankeita kokeita siellä kaukana jossakin.

Arviointi voisi olla myös pelillistä, läpinäkyvää ja läsnä joka tunnilla. Itselläni on muutamia kokeiluita tästä menossa parhaillaan todella hyvillä tuloksilla.

Kun oppilas ymmärtää arvioinnin, kokee sen reiluksi ja ymmärtää miten pystyy vaikuttamaan omaan arvosanaansa, koko oppiaine tai jopa koulu voi yhtäkkiä tuntua mielekkäältä ja mahdolliselta projektilta. Omissa testeissä olen saanut jopa erittäin hankalat ryhmät, esim. kymppiluokat, innostumaan selkeän arvioinnin kautta myös oppiaineesta ja laajemmin ajattelun taidoista, josta taas syntyy sitä mitä lopulta tavoitellaan: ihmisenä kasvamista.

Eli kyllä tämän hetken koulun aivan konkreettinen ongelma on arviointi - se pitää ratkaista nyt ja se myös voidaan ratkaista jo olemassa olevilla keinoilla!

Idea No. 47